per pagina
Sorteer op
 • Gemino

  Gemino 30 Parkinson rollator
  Gemino 30 Parkinson rollator

  Leverbaar vanaf € 1.254,-

  Kom naar onze showroom en wij helpen u graag verder.

  Liever huren? Dat kan. Klik hier voor meer informatie >>

  Gemino 30 Parkinson, de rollator voor mensen met Parkinson!Zelfstandig en veilig bewegen…

 • Gemino

  Gemino 30M Parkinson rollator
  Gemino 30M Parkinson rollator

  Leverbaar vanaf € 1.254,-

  Kom naar onze showroom en wij helpen u graag verder.

  Liever huren? Dat kan. Klik hier voor meer informatie >>

  Gemino 30M Parkinson, de rollator voor mensen met Parkinson!Zelfstandig en veilig bewegen…

 • TOPRO

  Topro Troja Neuro - Parkinson - Rollator
  Topro Troja Neuro - Parkinson - Rollator

  Leverbaar vanaf € op aanvraag

  Kom naar onze showroom en wij helpen u graag verder.

  ----------
  Parkinson rollatorDe rollator heeft een omgekeerd remsysteem, wat het rijden veiliger maakt en een laserlampje, wat gebruikt kan…

 • Able2

  Handsteady drinkbeker
  Handsteady drinkbeker

  De HandSteady is een drinkbeker met een draaibaar handvat waardoor de beker met behulp van de zwaartekracht recht blijft, zelfs bij tremoren.

  € 36,95
 • Able2

  Ribbelbeker Sure Grip - Deksels
  Ribbelbeker Sure Grip - Deksels

  Temperatuurregulerend deksel voor de ribbelbeker Sure Grip. Verkleurt wanneer de vloeistof te warm is.

  € 4,95
 • Able2

  Ribbelbeker Sure Grip - Bekerhouder
  Ribbelbeker Sure Grip - Bekerhouder

  Deze bekerhouder is speciaal ontwikkeld voor de Sure Grip en de Novo Cup.

  € 8,95
 • Able2

  Ribbelbeker Sure Grip - Rietjeshouder
  Ribbelbeker Sure Grip - Rietjeshouder

  Rietjeshouder voor 1 rietje. Past op diverse glazen en bekers.

  € 1,50
 • Able2

  Drinkbeker met handvat
  Drinkbeker met handvat

  Een stevige transparante drinkbeker met maatvoering en een groot open handvat. Inclusief twee verschillende deksels. De bekers zijn vaatwasbestendig, de deksels niet. Geschikt voor de magnetron.

  € 16,95
 • Able2

  Beker met neusuitsparing
  Beker met neusuitsparing

  Een uitkomst voor mensen die het hoofd niet naar achteren kunnen buigen. De neus past in de opening tijdens het drinken. Gemaakt van onbreekbaar plastic. Geschikt voor de magnetron en vaatwasser.

  € 6,95
 • Able2

  Bekerhouder met twee handvaten
  Bekerhouder met twee handvaten

  Diverse bekers en glazen kunnen met behulp van deze houder gemakkelijk vastgepakt worden.
  Diameter onderzijde 5 cm. Geschikt voor o.a. de Heidi beker (AL540), Knick Cup (AL720101) en de blauwe beker met neusuitsparing (PR65051).

  € 7,95
 • Able2

  Drinkbekerset met lange tuitdeksels
  Drinkbekerset met lange tuitdeksels

  Transparante drinkbeker inclusief 2 lange tuitdeksels. Eén tuitje is groot genoeg voor een rietje (5 mm). Het tweede tuitje heeft een kleinere opening. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

  € 9,95
 • Able2

  Drinkbeker Novo Cup
  Drinkbeker Novo Cup

  Met deze beker kunt u probleemloos liggend drinken en houdt u de controle over het drinktempo. Voor zowel warme als koude dranken. Als de beker omvalt, loopt deze niet leeg.

  € 5,95
 • Able2

  Drinkbeker Novo Cup - Rietjes 250 stuks
  Drinkbeker Novo Cup - Rietjes 250 stuks

  Plastic rietjes behorende bij de Novo cup (plastic rietjes blijven leverbaar).

  € 22,95
 • Able2

  Beker standaard transparante plastic
  Beker standaard transparante plastic

  Deze transparante plastic beker heeft twee handgrepen en is bedoeld voor mensen met een tremor of een geringe grijpkracht. Inclusief tuitdeksel (opening 4 mm) om morsen te voorkomen.

  € 29,95
 • Able2

  Beker standaard - Los tuitdeksel
  Beker standaard - Los tuitdeksel

  Los tuitdeksel voor Beker Standaard (PR65616). Opening 4 m

  € 14,95
  1 - 15 van 53 resultaten
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Parkinson

Parkinson

Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij de aansturing van spierbewegingen wordt aangetast.

Oorzaak van de ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren, sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen, de substantia nigra. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, er kunnen trillingen of trager bewegen optreden.

Symptonen van de ziekte van Parkinson?

Vaak is er sprake van trillen (tremor) en trager bewegen (bradykinesie), meestal meer uitgesproken aan een lichaamshelft. Trillen treedt met name op in rust. De fijne motoriek kan lastiger worden ( bijvoorbeeld het dichtkopen van een bloes en het strikken van veters). Ook wordt het handschrift kleiner.

Kenmerkend voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn hun schuifelende pasjes. In sommige gevallen blokkeren ze tijdens het lopen. Dit wordt ook wel Freezing of Gait (FoG)genoemd. Er is vaak een maskergelaat, de spraak wordt zachter en ook het slikken kan problemen geven. Ook treedt er een toename van speekselvloed op (kwijlen).

Gevolgen van de ziekte van Parkinson

Parkinson is een progressieve aandoening, een ziekte die verergert na verloop van tijd. Naast stijfheid en trillen kunnen er andere problemen zijn. Vaak is de reuk al voor de diagnose verminderd, ook zijn slaapstoornissen (in de REM-slaap, heftige dromen) gerelateerd aan de ziekte van Parkinson. Daarbij is er verhoogde kans op dementie, depressie, moeite met ontlasting (obstipatie). Een veel voorkomende klacht is vermoeidheid, dit meldt zeker 50% van de patiënten. Seksuele problemen en problemen met plassen komen ook voor.

Diagnose van de ziekte van Parkinson

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Meestal wordt een MRI-scan van de hersenen gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Een dergelijke hersenscan kan Parkinson echter niet aantonen. Met een andere scantechniek (DaT-scan) kan wel een tekort aan dopamine zichtbaar worden gemaakt. De eerste verschijnselen beginnen in de regel tussen 50 en 70 jaar, met de grootste kans tussen 70 en 80 jaar. Bij 10 % van de patiënten treedt het op jonge leeftijd op.

Behandeling van ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is niet geneesbaar. De behandeling is vooral gericht op het optimaliseren van het functioneren, vooral bij de motorische problemen. Fysiotherapie helpt om soepeler te kunnen bewegen, logopedie helpt bij de spraakproblemen en ergotherapie biedt ondersteuning om de gewone dagelijkse bezigheden langer zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die gericht zijn op het aanvullen van het dopaminetekort. Levodopa (vaak kortweg dopa genoemd) is een van de bekendste middelen. Deze medicijnen genezen niet, maar kunnen het functioneren verbeteren. Stijfheid en traagheid verbetert over het algemeen goed met levodopa. Spraakstoornissen, slikproblemen en balansvermindering reageren niet goed op medicatie. Hiervoor zijn medebehandeling door logopedist, fysiotherapeut en ergotherapeut van essentieel belang.

In een gevorderd stadium kunnen deze 'gewone’ medicijnen onvoldoende werkzaam zijn, of zijn de bijwerkingen te groot. In het laatste geval zijn er drie geavanceerde behandelopties (2e lijns-behandeling):

 • Apomorfine (chronische toediening van medicatie via een pomp)
 • Duodopa (chronische toediening van leovodopa via een pomp)
 • Deep Brain Stimulation, DBS (diepe hersenstimulatie - hersenoperatie)

Cijfers over de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een relatief veelvoorkomende hersenaandoening. In 2016 zijn 49.300 mensen met Parkinson geregistreerd bij de huisarts. Het begint meestal op latere leeftijd (tussen 50 en 60 jaar), en treft dus vooral ouderen. Toch is een klein deel van de patiënten, ongeveer 10%, jonger dan 40 jaar.

Hulpmiddelen bij Parkinson

Wij hebben op deze pagina een selectie aan hulpmiddelen gemaakt die voor verbetering in functioneren met parkinson zorgen.

 

© 2015 - 2024 ZHON - Zorg Hulpmiddelen Outlet Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel