Sorteer op

Elleboog

Braces, bandages & ortheses

Alles wat je moet weten over braces, bandages en ortheses

Wat is een brace, orthese of bandage?

Een brace ...
is een hulpmiddel, dat je aanbrengt om een gewricht te ondersteunen. De reden hiervoor kan gelegen zijn in een gebrek aan stabiliteit of stevigheid dan wel pijn of zwelling. ... Verschillende gewrichten kunnen op deze manier ondersteund worden, zoals de enkelkniepolselleboogschoudernek en lage rug.

Orthesen ...
geven steun en masseren het gewricht bij elke beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en ondersteunt het genezingsproces. Orthesen worden voornamelijk gebruikt als een aangetast gewricht geleiding, stabiliteit of immobilisatie nodig heeft. Stabiele orthesen ontlasten en ondersteunen; functionele orthesen helpen om de beweeglijkheid te herstellen. Er bestaan ook multifunctionele orthesen die kunnen vast of beweeglijk worden ingesteld – afhankelijk van wat jouw therapieplan vereist. 

Bandages ...
bestaan uit een rekbaar, ademend breiwerk met elastische pelotten. Of het nu gaat om het spronggewricht, de knie, de wervelkolom, de hand, de elleboog of de schouder: als uw gewrichten pijn doen, helpen Bandages. Je kan bandages gemakkelijk aantrekken en ze knellen niet.

Hoe werkt een brace en wat doet een brace?
Een goed aangemeten en juist aangelegde brace beperkt bepaalde bewegingen van het gewricht, zonder dat het noodzakelijke bewegingspatroon onnodig wordt beïnvloed. De werking bestaat uit het geven van uitwendige druk (compressie) en mechanische steun.
Wanneer je grote krachten op een gewricht wilt dempen, is een brace hierbij een handig en simpel aan te leggen hulpmiddel. Dit betekent overigens niet dat 100% van de krachten kan worden weggenomen of dat elk nieuw letsel kan worden voorkomen. In de meeste situaties is dat gelukkig wel het geval.
De meest voorkomende gewrichten die worden ondersteund door een brace zijn de enkel, knie, pols, elleboog, schouders, nek en lage rug.

Waar let je het best op bij de aanschaf van een brace?

  • Allereerst is het raadzaam om een bandagist te raadplegen en samen in onze webshop e kijken welke het beste bij uw vraag past

Let daarnaast op:

  • de juiste ondersteuning, passend bij de aandoening en anatomie van het lichaam;
  • een goede afwerking, om irritatie rond de brace te voorkomen;
  • eenvoudig aan kunnen leggen van de brace;
  • optimaal draagcomfort;
  • kies dus voor een brace van hoogwaardige materialen; materiaal met goede vochtafvoer, zodat de huid droog blijft.

Er zijn specifieke braces verkrijgbaar voor ieder gewricht: nekbrace, rugbrace, kniebrace, bekkenbrace, enkelbrace, elleboogbrace, patellabrace, polsbrace, duimbrace, armbrace etc. 

Welke brace heb ik nodig?
Stel jezelf voordat je een brace gaat aanschaffen de vraag waarvoor hij bedoeld is. Ter ondersteuning van dagelijkse werkzaamheden bijvoorbeeld, of juist meer flexibel om mee te kunnen sporten? Kom je er niet uit, dan biedt advies van een therapeut, bandagist, dokter uitkomst.

Veelgestelde vragen over braces, bandages of orthesen:

Het bepalen van de juiste maat van een brace, hoe werkt dat?
Als de maat en pasvorm van een brace niet goed zijn, dan heeft deze geen functie. Het correct meten van de juiste maten is dus van groot belang. Er zijn tevens diverse universele braces die alijd passen en voordelig zijn. Bij de betere braces dient u de meetinstructie te volgen zodat u zeker weet dat u de juiste brace besteld.

Voor welke activiteiten is een brace geschikt?

Je gebruikt een brace bij activiteiten die de kans vergroten op verzwikking en verdraaiing, met zwelling, functieverlies en/of pijn als gevolg. Dit kan zowel in het dagelijks leven als je in je vrije tijd zijn. Bij een wandeling op oneffen loopoppervlak biedt een knie- of enkelbrace bijvoorbeeld de nodige steun. Bij sportactiviteiten worden braces vaak preventief ingezet. Met name sporten waarin veel wordt gedraaid, gekeerd of gesprongen kennen een verhoogd risico op band- en gewrichtsletsel. Een brace is dan een effectief hulpmiddel.

Verslappen spieren door het gebruik van een brace?

Nee, dat is een fabeltje dat we met een simpel rekensommetje kunnen ontkrachten: een doorsnee sporter is drie tot vier uur per week sportief actief. Tijdens deze sportbeoefening wordt bijvoorbeeld een enkelbrace als hulpmiddel gebruikt ter voorkoming van nieuw enkelletsel. Dit betekent niet dat de enkelspieren op dat moment helemaal buiten werking gesteld worden. De rest van de week (buiten het sporten om) worden de enkelspieren zoveel geprikkeld (168 uur min de slaapuren, min vier uur sport, min rustig zitten) dat ze niet zullen verzwakken. Daarbij komt dat de braces functioneel zijn; niet-risicovolle bewegingen worden in grote mate toegestaan, waardoor spieren actief blijven.
Het is overigens wel zo dat een goede brace-fabrikant zijn hulpmiddelen niet zal aanbevelen zonder te wijzen op het grote belang van spiertraining. Na bijvoorbeeld enkelbandletsel dient iedere geblesseerde sporter de enkelspieren te versterken en de coördinatie rondom de enkel te verbeteren. Dus spieroefeningen zijn - naast een brace - sowieso gewenst.

Hoe lang moet ik een brace dragen?

Dat hangt van een aantal factoren af, zoals de persoonlijke situatie, het type blessure, de mate van belasting en de richtlijnen voor de betreffende brace. In de regel wordt een brace voor langere tijd gedragen. Het is raadzaam hierover met een therapeut te overleggen.
Mag ik een brace aanhouden als ik ga slapen?
Nee, ’s nachts mag de brace niet gedragen worden. Het lichaam moet tijdens de slaap volledig kunnen ontspannen.
Wat is het verschil tussen een brace en elastische bandage?
Een brace geeft meer steun dan een elastische bandage. Een bandage is een rekbaar windsel dat wel druk en huidbescherming geeft, maar naar verhouding weinig mechanische steun. Bij een gebrek aan stabiliteit, zoals na een verzwikte knie of enkel, verdient een brace dus de voorkeur.

Hoe lang gaat een brace eigenlijk mee?

Een brace kan voor langere tijd gebruikt en gewassen worden, maar slijt natuurlijk wel door gebruik. De mate van slijtage hangt ondermeer af van het soort brace, de frequentie van gebruik, de vochtproductie en de plaatselijke wrijvingskrachten. Zo slijt een enkelbrace bijvoorbeeld sneller dan een polsbrace. De levensduur van een brace wordt mede bepaald door goed onderhoud. 

Le u op! Een bestelde brace kan niet worden geretourneerd ivm hygiene. 

 

© 2015 - 2024 ZHON - Zorg Hulpmiddelen Outlet Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel